Monday, March 14, 2011

Satu Pelajaran : Ikan Kapku Mati

satu pelajaran yang diperolehi wekend lepas.. tapi modalnya 2 ikan kap mati.. aduss.. tak dapat nak diselamatkan.
ini dia ikan kap.. dulu beli masa kecik RM5 sekor.. sekarang dah besar la jugak.. kesian kat ikan aku nih..

masuk dalam baldi dulu sebelum kebumi.. 

inilah punca kepada kematian.. aku geram sangat kat 'bena putih' nie.. lalu aku spray dengan spray nyamuk yang waterbase.. hasilnya memang bertaburan mati serangga ini.. namun mungkin terlalu geram sangat.. aku spray bayak lah jugak.. tak sedar yang kat bawah tu adalah kolam dan ada ikan yang sensitif pada benda nih.. akibatnya ikan aku terloncat2 mungkin gangguan pernafasan kot. kesian tengok ikan. ini suatu pengajaran buat aku.. maafkan aku sang ikan kap.. Nasib baik ikan talapia maintain je.. lega rasanya.. lasak jugak ikan talapia nih..

5 comments:

mahfudz mn said...

masa ko kata pasal lalat tu, aku ingat ko cakap pasal lalat buah, rupanya bena putih ni...jadi ko rasa dia mati pasal fumakilla tu ke ataupun pasal dia makan bena putih tu? nak tau jugak supaya boleh amik pengajaran ni...pokok2 yang aku tanam dalam tanah kene serang semut, semalam aku beli racun semut and serai wangi...test tengok serai wangi ni boleh halau semut tak...hehe

rashid said...

mahfuz.. saya pun tak berapa pasti.. tapi rasanya sebab racun dari spray nyamuk tuh.. mungkin banyak sangat spray.. lagipun guna yang waterbase.. mean ia senang larut dalam air kot.. nak kata makan bena putih tuh tak tau la sbb before pernah spray tapi tak se'heavy' tempoh hari.. tapi aku rasa racun aerosol nyamuk tuh puncanya.. kalau nak spray kena berkadaran je la.. hehehe

mahfudz mn said...

ic...harapnya ko ada hasrat nak test resepi asli biological control yang ko post haritu...nanti boleh la update resultnya...rasanya kalau pati bawang tu ikan tak mati kot nanti

HaslahHashim said...

salam bro

Aku pun pernah ada jugak menatang "bena putih" kat pokok malberi, pokok bungaraya, pokok buncis etc..memang confirm mampus pokok tu. Apa yang aku buat ialah aku buang semua daun + pangkas dahan jadi gongjeng. Alhamdullilah, sampai skarang pokok malberi dan pokok bungaraya bini aku selamat lagi.

rashid said...

mahfuz : saya pun belum cuba lagi resepi tuh.. skrg nie tunggu harvest habis kacang buncis dulu then buang pokok yang kena serangan bena tuh.. pas tuh plan nak tanam kacang botol pulak.. hehe..

haslah : saya punya malberi pun kena jugak.. kemarin dah cantas kbetulan ada dahan yang x berbuah.. tinggal yang ada buah je..