Tuesday, May 3, 2011

Paip Air Bocor, Bill Air Melambung

Tengok Saja bill sudah tahu.. penggunaan bulan lepas hanya RM6 sahaja.. tapi kali ni RM 238.65..

Jadi confirm paip bocor bawah tanah.. setelah mendapat nasihat daripada en.zul (kontraktor) agar saya terlebih dahulu mencari punca bocor terlebih dahulu supaya kaedah pembaikan dapat diminimakan. lalu bermulalah acara memcari dan menyelamat!!

lokasi pertama penggalian.. mengesan laluan paip

Paip dikenalpasti.. paip adalah jenis HDPE (poly).. solution lagi senang.. kalau paip GI teruk nanti..

Lokasi ke -2 : tempat paip cuci bersebelahan kolam..

Sambungan paip ditemui.. tiada tanda kebocoran

Lokasi ke 3 : kerja diteruskan lagi mencari sambungan antara paip utama dengan paip cuci..

Sambungan ditemui.. tiada kesan kebocoran.. ishh.. penat menggali..

Akhirnya dipercayai punca kebocoranya berada di bawah ini.. sambungan elbow paip GI (satand paip dari meter) dengan paip HDPE.. maka operasi masuk longkang dijalankan dan ianya CONFIRM!!..

'solution'nya adalah bypass terus dari meter ke main pipe belah dalam..

inilah hasilnya.. sambil2 tu ambil kesempatan mintak kontraktor buatkan satu 'garden tap',.. senang nak siram pokok kat depan.. hehehe
 
ini dia en.zul dan rakannya yang bertungkus lumus menyiapkan kerja-kerja 'bypass'.. tq very much!!

P/S : 
ADALAKALANYA KHIDMAT PAKAR JUGA DIPERLUKAN WALAUPUN MERASAKAN IANYA MAMPU DIBUAT SENDIRI!!.

Jimatkan Air.. Sayangi Air.. Jangan Membazir

7 comments:

Malar said...

Hebat! Good lesson from your post! Atleast next time saya tahu apa nak buat! ahhahaha.... Bill air tu kena bayar ke?

rashid said...

just sharing somethings usefull to others.. so far nampak gayanya kena bayar je.. my neighbour pun pernak kena.. dkat 300 bill dia.. dia pon kena bayar.. tapi ada orang cakap boleh buat rayuan..

eddy ipoh said...

Sharing is caring

www.arzone_71.blogspot.com said...

Salam..
good sharing...
Siapa yg jumpa punca bocor tu? Bro jumpa atau kontraktor pain tu..en Zul. Macamana nak trace..ada basah ker? Akhir skl..brp kos bypas tu...
Sya pun alamai masalah yang sama..dlm proses mencari punca bocor..masih belum jumpa...
tq bro for info.

Ibrahim Bin Khadir said...

Saya pernah kena kes bocor mcm ni..mmg kena bayar sbb bocor selepas meter mmg pengguna kena tanggung...cuma bila buat rayuan dia bg bayar ansur2 saja..huhu

Ibrahim Bin Khadir said...

Saya pernah kena kes bocor mcm ni..mmg kena bayar sbb bocor selepas meter mmg pengguna kena tanggung...cuma bila buat rayuan dia bg bayar ansur2 saja..huhu

Shahril said...

Berapa kos buat bypass tu bang?