Wednesday, July 1, 2009

balik kampung


salam buat semua.. maaf lambat nak update blog. banyak issue nak post tapi x sempat coz wekend lepas kami sekeluarga balik kampung. ambil kesempatan ada meeting projek smk padang kala di kota bharu isnin lepas (29/6/2009).. tambah lagi cuti satu hari selasa, so kitorang bercuti dari sabtu till selasa la.. anyway, beberapa cerita aktiviti balik kampung akan menyusul nanti.. hari baru nak mula keje.. bulan baru.. BERSEDIA!!

Tuesday, June 23, 2009

edible garden + aquaponic


first word!.. WOW!.. it such a great idea!!.. sebelum tu aku ada post kat facebook pasal untuk mencari idea my edible garden.. then en.norizan a.k.a 'adam miqdad' suggest berkenaan akuaponik!.. akuaponik? apa tue.. hidroponik tu tahu la.. then aku search la pasal tue.. wow! ikan segar dan sayur segar secara aquaponik.. how great.. then mulalah satu edisi pencarian

maklumat...terasa tak sabar2 nak mulakan.. sabar! sabar!.. mcam best je guna teknik nie.. just a simple system! flow sistem macam aquarium je.. nak buat

dalam bentuk small scale atau large scale.. untuk semua tempat. kat luar rumah bleh.. dalam rumah pun boleh.. doakan agar projek ini bakal menjadi kenyataan.. amin..

Thursday, June 11, 2009

MY WORK + HEAD MESS!!!


BETAPA SERABUTNYA KEPALA KEBELAKANGAN INI.. KERJA TERTANGUH BERTIMBUN-TIMBUN.. KERJA BARU DATANG X ABIS2.. ARRGHH!!!.. BILA NAK ABIS KEJE NI.. MEJA KERJA DAH JADI MACAM STOR DAH.. ATAS MEJA, BAWAH MEJA.. BELAKANG KERUSI.. ATAS RAK... ADUS.. TIKUS PUN TAKUT NAK BERSARANG... SEMUA YANG DATANG KASI TIMBUN DULU.. KASI BUAT PELAN2.. APAPUN.. BLOGGING KENA JUGAK.. HAHAHA!!!

Tuesday, June 9, 2009

My Botanic Garden!!

setelah sekian lama berhempas pulas mengerjakan tanah sekankang kera la katakan.. Alhamdulillah.. last wekend siap jugak lah.. penat jugak dok mencangkul tanah yang banyak betul batu karun.. buang top layer untuk letak rumput.. kutip batu kat sekeliling perumahan untuk buat decoration.. save budget la katakan.. pokok2 kebanyakan bawak dari rumah lama n pindah letak kat umah baru mcm serai, daun pandan, ulam raja, lengkuas n pokok bunga nasi kerabu (spesifik nama x tahu.. hehehe) campur ambik kat kampung mcm kunyit, halia n cili.. cili ada 3 jenis.. 1 cili papa (beli kat nursery kat taman), 2 cili mama (beli kat member opis ARH.. katanya dari cemeron) 3 cili tok ma khas dari kampung mengkebang.. tapi masih belum complete lagi.. akan dinaiktaraf dalam masa ke semasa.. Alhamdulillah!! seronok rasanya.. so skrang.. rutin harian.. nak pegi kerja n balik kerja.. acara menyiram ( bukan bersiram).. aina n iman pun suka betul especially bila time pasang rumput.. iman lah orang pertama yang pijak rumput.. hahaha.. thanks to mama sayang.. turut menyokong hobi papa nie.. lagipun dialah yang dok komplen laman tuh kosong sangat tanpa rumput.. so harap2 semua bahagia n enjoy.. hehehe..




splash time!!

last friday ialah papa's daycare.. mak cik leha yang jaga anak kami bercuti utk hari keluarga.. so kena la aku cuti.. jaga anak2 dara yang comel.. utk diringkaskan cerita kitorang rasmikan kolam yang baru je beli kat tesco ampang.. so apa lagi.. splash!! la.. syok btul melayan kerenah anak2 main air nie.. teingat zaman kanak2 time mandi dalam besen.. hahahaha!






Thursday, June 4, 2009

Besday Aina' 3 + Iman 1

last 14th mei 2005 celebrate besday 2 orang puteri kami.. aina' imanina (13/5) dan aina' imanina (7/5).. maklumlah dua2 bulan mei.. so sekali harung terus.. 
seronok betul.. kebetulan plak masuk umah baru.. so majlis beday pertama di umah baru..yang semestinya kek mesti 'pink' n ada gambar 'princess'.. maklumlah sekarang tengah kemaruk 'princess'..  siap 
bagduh berebut nak bunga kek la.. gambar princess kat kek la.. x larat nak layan kerenah budak budak.. almaklumlah semua sepupu pun sebaya.. so kerenah sama je.. yang penting kasi semua happy.. maklumlah masa kecik dulu mana ada celebrate mcm nie.. aina of course excited coz dah 3 tahun.. dah faham semua.. iman mcm biasa.. excited tengok kek.. dialah yang pertama 'colek' kek.. suka betul dapat 'colek' kek tuh.. as mom and dad.. we wish both of u 'HEPY BESDAY'.. mudahan panjang umur dan dimurahkan rezeki.. membesar dengan sihat dan cemerlang.. love my princess..  PAPA & MAMA alwaysz sayangkan kamu!!..

untuk  lain-lain gambar sila klik sini.

Friday, January 30, 2009

SAVE GAZA!!


Tangisan dan darah menggamit hati kita!!

Thursday, January 29, 2009

ucapan secara pukal!!

Salam buat semua.. jutaan kemaafan.. kesuntukan masa dan masalah teknikal menyebabkan blog ini kian bersawang.. thats why kena tukar design.. refresh lah katakan.. kasi segar skit.. hehehehe! kebelakangan ni banyak betul peristiwa yang tak sempat nak rakamkan dalam blog ni.. bekesempatan ini, nak ucapkan kat kawan2
1. selamat pengantin baru - shazlimanshah, raja bukhari.. sory x dapat nak attend..
2. selamat menyambut cahaya mata - siti nor (baby girl), salwani (baby girl) , fatihe @ cha
3. selamat bekerjaya - helmi majid @ ntV7
4. selamat belajar - saiful azri @ wak mutt @ reedings UK

dan buat kawan2 yang lain.. maaf kalau tidak tersenarai.. insyaallah.. bila dah ingat nanti akan diwar-warkan jua.. buat tatapan kawan2 semua... disini saya ada gambar raja bukhari dan pasanganya yang baru melangsungkan perkahwinannya.. gambar nie masa majlis pertunangan dulu.. sekarang baru boleh releasekan coz dah kawin.. harap abng bobo x marah.. jangan marah2.. nanti lekas tua.. walaupun memang dah tua.. hahahaha! apapun.. harap2 semua orang akan berbahagia hendaknya.. ok... jangan sengal2..