Friday, November 18, 2011

Aquaponics Update [18.11.2011]

Rasanya dah lama tak update set aquaponics.. maklumlah set yang kecik, so tak banyak boleh nak cerita sangat. so far, saya dah upgrade sedikit dengan menambah satu lagi growbed yang turut berkongsi sumber yang sama. sekarang dah jadi 'rumah' tiga tingkat. hihi.. dan satu lagi saya mengubah cara tanaman dengan menggunakan pasu. just amik idea dari bro mahfudz.. hihi..

Overview sistem sekarang.. 

deretan pokok bendi (okra) di dalam growbed yang baru. 

Pokok Pudina (mint) dah stabil dan hidup subur. dah dua kali petik letak dalam hidangan Teh 'O'

Pokok Sambung Nyawa yang baru disemai sudah stabil

Daun Kesum yang baru disemai juga menampakkan hasil yang positif..

Satu-satunya Pokok Kailan Hong Kong.. dah mula nak berbungan.. daunnya agak kekuningan disebabkan sistem tak berapa stabil sebelum ini.

Ok. itu sahaja buat kali ini.. 

Go Green! Go Organic! Go Aquaponics!

8 comments:

mahfudz mn said...

Rashid, mint tu hang kene jaga2 sikit mesti slalu trim...itu pokok kan memang pandai bab conquer2 pasu lain...Nantilah aku update blog aku hang boleh tgk hasil dari satu pot kecik tu mang ai...Hang cuba la jugak tukar irrigation method tu, cabut je bell siphon biar dia jadi stand pipe...rasanya lagi berkesan dari flood and drain ngan siphon...

Iskandar Abdul Rashid said...

Saya pun dah mula bela ikan. Buat masa ni bela ikan keli, koi singapura, lampam dan patin. Ada 4 tangki. Rasanya nak cuba juga akuaponics. Tgh baca-baca dulu.

HangKebon said...

just wondering....ada nyamuk tak tanaman aquaponic ni? & nmpk mcm complicated je nak pasang semua tu..kudos to u! :)

mahfudz mn said...

HangKebon: Macam mana nak ada nyamuk? Air tu sentiasa mengalir kalau masa dalam growbed, kalau dalam tank ikan pulak dah sah2 ikan tilapia tu ngap kan aja :) Pengalaman saya so far, aquaponics tak menambah masalah nyamuk...

mahfudz mn said...

Iskandar: Kalau betul minat berkebun...keputusan nak venture dalam aquaponics sememangnya amat tepat :)

mahfudz mn said...

aku lupa nak cakap yang pasu besar2 ni aku still tebuk banyak2 lubang kat side dia so bila akar tu menjalar keluar pokok boleh 'grip' dengan bagus jadi tak mudah tumbang...nanti bila senang aku tunjuk gambar

rashid said...

hang kebon :
mcm bro mahfudz bgatau.. mslah nyamuk x ada esp nyamuk aedes.. tp nyamuk halus2 tu ada jugak.. tp sikit je..

bro iskandar :
tuan kena cuba aquaponics.. memang interesting..

bro mahfudz :
tq utk tips pokok pudina, akan dipantau nanti.. bab lubang tepi untuk pasu tu aku agree.. so far aku tak tebuk pun lubang tepi, memang diakui yang kestabilan pokok tak berapa kuat coz akar boleh kuar belah bawah ajer especially pokok yang tinggi mcm bendi dll.. akan diperbaiki akan datang punya batch

zack said...

saya pon ada tanam pokok sambung nyawa. jom ke blog saya.