Monday, March 14, 2011

Operasi Pembersihan Kolam

Selepas kejadian ikan kap aku mati.. terus buat operasi pembersihan kolam.. takut nanti ikan lain pulak yang terkesan sama.. maka bermulalah operasi

hasilnya air yang jernih, batu yang putih dan ikan talapia yang ceria.. Alhamdulillah..

Cuba bandingkan dengan yang sebelum ini.. 


ikan talapia yang bergelimpangan pada dasar kolam yang dikeringkan.. mas nie la senang nak tengok saiznya dan kira jumlah.. dihitung2 ada dalam lebih kurang 46 ekor..

Ini dia ikan bandaraya.. berada dalam rumahnya : filter chamber

4 comments:

mahfudz mn said...

disebabkan growbed aku tak act as a biofilter macam korang punya (just bagi nutrient kat pokok) and fish tank yang tak berapa accessible, aku buat satu external biofilter dari tong sampah hitam tu sebab filter aquarium yang aku pakai tu lambat cycle air and air still keruh...so far air dah jadi cantik dah! hopefully tak kena maintain selalu! nanti aku post kat blog aku updatenya dengan design skali...

rashid said...

kat dasar kolam aku letak pebble stone.. rasanya ada kesannya sbb kotoran mendak kat dasar pada celahan batu2.. untuk tuan punya, external filter maybe the best solution, mine dah ada filter chamber.. apapun.. moga berjaya!

mahfudz mn said...

ic...masa mula2 letak ikan dulu, ada juga pikir nak letak gravel ke driftwood ke dalam tu kasi ikan main2 (tempted jugak la) tapi takut mendakan tu lah...lepastu tak jadi, kasi dia main2 dengan pump2 yang ada je lah...hehe...mesti bersihkan pakai siphon tube eh?

rashid said...

mahfudz.. yap, pakai siphone tube dan jgak paip cuci yang dah provide masa buat kolam dulu.. kalau nak tunggu siphone tube tuh.. lambat la sikit coz volume almost 50 gallon.. hehhe