Monday, December 13, 2010

Percubaan : Teh Malberi

Semasa operasi mencantas pokok malberi.. terlintas untuk menghasilkan teh malberi daripada daunnya. sebelum ni ada terbaca artikel dalam blog berkenaan daun malberi boleh dijadikan teh dan berkhasiat bagi darah tinggi dsbg. jadi mulalah projek percubaan. Harap2 berjaya. Foto : Daun malberi digunting dan dijemur kering.

Pokok Kedondong Kembali Berbunga

 Setelah sekian lama setelah diserang ulat daun tempoh hari, pokok kedondong kembali sihat semula dan mula berbunga. Alhamdulilah...
Pokok Ulam Raja pun dah berbunga dan hasilkan biji benih. lepas nie mulalah operasi tanam semula ulam raja. 

Potong Rumput

Setelah beberapa bulan dibiarkan, akhirnya berjaya kugagahkan diri pada sabtu lepas untuk jalankan operasi potong rumput karpet yang sekangkang kera itu. maklumlah potong guna pemotong tangan kecik je.. hehehe..
inilah hasilnya. berjaya akhirnya.
 nampak kemas. Alhamdulillah





Friday, December 10, 2010

Pokok Daun Lima Riyal (RM5)

Inilah dia pokok Daun Lima Riyal itu.. Kenapa dipanggil sebegitu aku tak tahu dan tak pernah pula nak menanya mak aku. Actually pokok herba nie dibawa dari kampung aku sbb mak aku suruh tanam untuk kegunaan akan datang. dikatakan khasiatnya elok untuk kesan lebam/benjol. Caranya ambil daun dan ditumbuk lumat dan ditampal pada bahagian yang terlibat. InsyaAllah akan beransur pulih.

Cili Mula Mengeluarkan Hasil


Alhamdulillah.. Pokok cili yang ditanam dah mula membuahkan hasil. Mudahan akan lebih produktif lagi. Gambar dirakam tghari tadi (10/12/2010)

Timun Jepun : Mangsa Tikus Perosak

sebelum ini saya ada post berkenaan update timun jepun yang ditanam. Namun pada pagi 2 hari lepas (Rabu) didapati pokok tersebut layu. rupa-rupanya digigit sampai putus batangnya. Mungkin tikus sbb bayak berkeliaran di kawasan perumahan. Aduyai.. Dah x de rezeki untuk pokok yang itu.
 ini gambar putik timun yang telah terhasil pada pokok tersebut yang dirakam pada 4/12/2010
Inilah hasil kerja makluk itu.. gambar dirakam tadi 10/12/2010 selepas 2 hari kejadian 
tinggal kenangan.. Namun ianya cabaran untuk berusaha lagi..
Walaubagaimanapun.. 2 pokok yang ditanam secara aquaponik masih sihat dan berita baiknya ia mula berbunga 

Thursday, December 2, 2010

Percubaan set Hidropic DIY : Tomato Ceri

Baru-baru ni pengubahsuaian set aquaponic dibuat dengan menambah lagi satu tingkat menggunakan baki UPVC Gutter sediada. Namun timbul idea untuk aplikasi kaedah hidroponic pulak. Walaubagaimanapun, ia tetap menggunakan flow yang sama sebagaimana aquaponic sebelum ini. Hasilnya seperti ini.


Pada Awal pembikinan, paip melalui tepi gutter tersebut dan ia memaksimumkan bilangan pot tanaman. namun ia menyukarkan kerja-kerja pembersihan, satu pot terpaksa dikorbankan bagi memberi ruang filter box yang mana senang utk penyelenggaraan nanti. Tanaman tomato ceri dipilih bagi tujuan ujian. sebelum ini benih kailan ditabur tapi gagal untuk tumbuh. maybe benih x elok. lagipun beli kat kedai RM2 je.. hehehe.. kali ni beli betul2 kat kedai jual keperluan pertanian.



Alhamdulillah.. tengah hari tadi sempat menjenguk dan didapati benih telah bercambah. Maknanya benih kailan sebelum ini betul2 rosak. moralnya kena beli yang elok baru hasilnya elok. hehehe..


ini pula set aquaponic pada bahagian bawah. cuba tanaman kangkung. so far dah tumbuh. harap2 subur.

Wednesday, December 1, 2010

update : Tanaman Timun Jepun (Japanese Cucumber)

Setelah ujian bagi sayur bayam, kali ini tanaman timun jepun dibuat sebagai percubaan. My wife suka sangat timun nie sebab lebih rangaup dan kurang biji. Biji benih dibeli di Pasaraya Giant batu Caves kalau x silap saya. Kalau x pun kat kedai RM2.. hehehe. Sebagai perbandingan pembesaran, saya gunakan 2 kaedah yang berlainan iaitu . 
1. menggunakan kaedah konvensional (atas tanah)
2. Menggunakan kedah Aquaponic
pada asalnya benih saya semai atas tanah pada kotak tanaman yang sediada sebelum dipindah ke kotak tanaman Aquaponic. Gambar diatas yang ditinggalkan untuk kaedah tanaman atas tanah


30/10/2010 :  
Anak timun yang ditanam secara tanaman atas tanah sudah sedia untuk memanjat






30/10/2010 :  
Anak timun yang telah dipindahkan ke dalam kotak tanaman aquaponic


30/11/2010 : Kaedah Aquaponic : 
Tanaman dah mula memanjat junjung yang dibuat menggunakan tali rafia. sudah sampai limit dah pun.. masih nak naik.. kena tambah lagi la gayanya. 
Belum ada tanda bunga lagi. mungkin masih awal sbb usianya baru lebih kurang 40 hari. 
Anggran Tuai 60 hari..














30/11/2010 : Kaedah Atas tanah: 

Perkembangan tetap sama dengan yang 
menggunakan kaedah aquaponic. 
sama2 tengah bersemangat memanjat junjung n 
masih x cukup tinggi lagi.. pun kena upgrade..















Secara Aquaponic

Secara Konvensional


Kedua-dia tanaman sihat dimana daunnya kelihatan sihat namun kurang hijau atau kurang elemen klorofil bagi kaedah aquaponic jika dibandingkan dengan menggukan kaedah atas tanah. mungkin kurang elemen baja kerana atas tanah saya berikan baja. Tindakan susulan dengan menabur sedikit biji baja pada pangkal pokok tanaman secara aquaponic untuk tambahan nutrien pada pokok tanpa menjejaskan kualiti air dan ikan. ini setelah merujuk blog affnan-aquaponic berhubung dengan hal ini.. Tak sabar menunggu hasilnya.. 

Ahli Baru : Pokok Malberi


Alhamdulilah.. setelah sekian lama tertarik dengan pokok Malberi ini lebih-lebih lagi setelah terbaca satu isu mari berkebun dalam majalan LAMAN IMPIANA, akhirnya berjaya untuk dapatkannya. pokok dibeli dari satu nursery dalam kawasan taman perumahan yang aku duduki. Yang 'best'nya pokok dah siap berbuah dan masak. harap2 lepas nie akan terus berbuah berterusan. kos pokok ni spt berikut :

1. Pokok Malberi  (RM8.00 x 3 nos) =   RM20.00   (diskaun RM4 sbb beli pakej 3.. hehehe)
2. Pasu saiz Sederhana                       =   RM  8.00
3. Tanah Siap Campur (3 beg)            =   RM  5.00
                                       Jumlah       =   RM 33.00

Monday, November 29, 2010

Video Update : Talapia (29.11.2010 - hari ke-60)

video
buat tatapan semua.. video ini dirakam tengahhari tadi.. menggunakan camera hanphone nokia N73. harap clear n kalau x clear pun x bleh wat ape.. hehehe..

Monday, November 15, 2010

Update : Talapia Merah (end 2/11/2010)

Setelah sekian lama, hampir sebulan lebih selepas pelepasan benih ikan talapia, akhirnya hari ini berkesempatan update perkembangan mereka.


30/9/2010 :
Hari Pertama Pelepasan air masih bersih dan jernih.
bilangan mati : 3 ekor

11/10/2010 (hari ke 12) :
air mula kekuningan tapi masih jernih.. ikan aktif
ikan mati : +/- 15 ekor..
mungkin terlalu padat atau kualiti air kurang meyebabkan kandungan oksigen terlarut rendah.



31/10/2010 (hari ke-32):
bilangan mati : +/- 25 ekor..
secara puratanya sudah mencecah saiz dua jari dan panjang hampir 3 inci..
namun ada juga mengalami pembesaran luarbiasa dan ada juga yang terbantut.



2/11/2010 (hari ke-34):
Feeding Time..

Alhamdulillah.. so far ikan2 masih aktif dan usaha meningkatkan kualiti akan akan diusahakan secara berterusan. Sistem pam juga perlu dinaiktaraf bagi menghadapi kemungkinan terputus bekalan letrik etc. InsyaAllah akan update lagi kemudian.

Dekorasi Baru D.I.Y : Pagar Kayu

Setelah sekian lama terbengkalai projek pagar kayu.. Alhamdulillah, akhirnya pada 30/10/2010.. dekorasi terbaru, pagar kayu dapat disiapkan..

Pagar kayu yang telah disiapkan sendiri dengan menggunakan kayu terpakai



terdahulu pagar chainlink asal telah dipotong dan dinding bata didirikan sebagai sebahagian planter box untuk tanaman bahagian dalam dan luar akan datang .. kerangka kayu dipasang menggunakan kayu 2"x 3" terpakai sediada masih dalam simpanan


Kelengkapan kerja : tukul, paku, gergaji, timbang air
bahan-bahan kerja : kayu papan terpakai (penyokong katil), pvc netting
Pembantu : Imanina.. setia menyokong usaha papanya..


kayu papan dipotong mengikut ukuran ketinggian yang diperlukan.


Kayu pagar yang telah siap dipotong dan sedia untuk dipakukan pada kerangka.


PVC netting dipasang terlebih dahulu bagi tujuan menghalang binatang perosak spt tikus dll. masuk menerusi celahan pagar nanti.

Pagar yang telah siap. Tinggal finishing je lagi..

Pandangan dari dalam..
Next Project : Planter box yang belum disiapkan lagi. tinggal kemasan dan tanam semula..


Sendiri Tanam, Sendiri Makan : Bayam Hijau

Alhamdulillah.. berkat berbudi kepada tanah yang tidak seberapa.. dapat jugak merasa hasil titik peluh sendiri dalam percubaan tanaman bayam hijau.. kalau tak silap kali ni dah kali ke-2 hasil dituai untuk menu santapan keluarga. seronok juga sekali sekala dapat makan sayur-sayuran hijau organik tanaman sendiri.. sambil2 mendidik anak2 minat untuk memakan sayuran especially anak dara sulungku, Aina.. susah betul nak makan sayur. lagipun masa tanam dulu pun sama2 tanam dengannya.. so dia pun excited nak makan..


bayam hijau dalam kotak tanamaku.. sedia dituai.. banyak lubang2 dek ulat sayur


dapat segenggam.. cukup untuk sekali makan.. jimat rm1.00

sayur bayam siap dipotong sedia dimasak


Siap satu menu masakan sendiri untuk santapan keluarga : Sayur Goreng Bayam + Carrot + fishball..

Friday, October 1, 2010

komponen baru : pelantar kayu

memandangkan kolam sekarang menjadi tumpuan.. jadi aspek keselamatan dan kebersihan perlu diutamakan.. jadi timbul idea untuk membuat pelantar kayu. menggunakan kayu terpakai yang telah lama disimpan hasil kerja2 ubahsuai rumah jiran sebelah, en.ali. selain itu dapat kurangkan kesesakan bahan2 kerja didepan umah.. hehehe.. lepas nie kena gosok kertas pasir n apply kemasan syelek or varnish.. baru cantik.

Majlis Pelepasan 100 Benih Ikan Talapia Merah (30/9/2010)

Setelah sekian lama dok mencari benih ikan talapia.. akhirnya berjaya temui tempat jualan benih ikan yang terletak di hulu langat berhampiran pekan hulu langat batu 18.. kalau tak silap ' Langat Fish Farm'.. berkebetulan satu jalan untuk mesyuarat projek MRSM Kuala Klawang pada semalam.. sebelum ni x perasan pulak ye.. jadi terus singgah n beli 100 ekor setelah dicadangkan oleh empunya farm itu.. ntah buleh muat ke tak pada mulanya dok fikir.. memandangkan harga hanya 30 sen sekor.. means 100 x 30sen = rm30.. kira oklah... itupun dah besar sikit dalam saiz panjang 2", lebar 1"-1.5" lebih kurang.. tambahan rm10 untuk makanan.. yelah.. beli 100 belum tentu hidup semua kan.. semalam pun dah 2 ekor mati.. pagi tadi Alhamdulillah x ada lagi yang mati..


sesi bergambar bersama 100 benih ikan talapia merah.. peace!!

sekali lagi.. peace!!


suasana meriah dalam kolam..

meriahnya.. cuba bayangkan kalu dah besar nanti.. buleh buat BBQ nie..

Orkid Air

kembang mekar dipagi hari.. cantik sangat.. orkid air

BOTANIC GARDEN (UPDATE 23/9/2010)

setelah sekian lama do bertungkus lumus menyiapkan kolam ikan.. walaupun masih belum siap sepenuhnya.. disebabkan oleh dah tak tahan sangat.. akhirnya diusahakan juga agar ianya beroperasi juga pada 23/9/2010.. huhu.. Alhamduillah.. syukur kehadrat Ilahi atas kehendakNya..

inilah hasilnya.. kolam bersaiz 3' x 3' x 1.5' dalam..

perancangannya nak buat finishing pebble was kat luar kolam, tapi disebabkan oleh budget xde lagi + x sabar2 nak operate kolam coz dah lama test kolam memang x bocor + my wife dok bising sbb depan umah dah x terurus dengan barang pertukangan aku.. huhu.. nasib baik my wife memahami hobi hubby dia yang sorang nie.. hehehe..

kolam ini ada 3 bahagian.. 1 kolam ikan, 2 filter chamber n 3 aquaponic pot..

ini filter chamber yang ada dua bahagian pula,.. 1st compartment untuk air dari kolam utama masuk. aku letak pokok kiambang nie sebagai hiasan dan juga biology filter component. 2nd compartment untuk pump yang akan menyedut air untuk tujuan filter dan circulation. pam x lah besar mana.. cukup untuk sedut air..


air yang disedut oleh pam tadi akan dialirkan ke komponen aquaponik. lubang ditebuk pada batang paip sedut tadi untuk tujuan aliran air kepada tanaman aquaponik.

Bagi komponen aquaponik.. upvc gutter terpakai yang aku perolehi dari jiran sebelah digunakan sebagai pot tanaman. dipasang pada bahagian atas kolam dengan melekatkan pada dinding menggunakan aksesori upvc gutter. bed material aku gunakan clayball.. beli dekat sg buluh.. dijualnya satu guni rm35.. paket kecik x de.. so terpaksa beli satu guni.. balance boleh simpan untuk next projek..

air limpahan dari pot aquaponik akan melimpah dan keluar ke dalam kolam utam melalui overflow pipe yang telah disediakan pada gutter tersebut.

paip sedutan tadi turut dijadikan sebagai salah satu elemen pancuran air pada kolam ini. lubang ditebuk pada paip sebagaiman untuk pancuran air komponen aquaponic.

Alhamdulillah.. kolam dah beroperasi sepenuhnya.. setakat ini hanya ikan kap seramai 5 ekor n anak2 ikan umpan beserta ikan gapi menghiasi kolam ini.. planning nak bela ikan talapia.. huuhu.. InsyaAllah..

Next project!! bila nak mula daa... projek pergola n wakaf kat sini.. my wife dok tanya2 bila nak start.. sbb banyak sangat dah harta dok bertimbun kat sini.. hhehe..