terpengaruh daripada blog tanamsendiri.com kepunyaan saudara iskandar, dengan berbekalkan buah roselle yang dah tersedia pada pokok roselle yang baru sahaja ditanam dihalaman rumah, saya beranikan diri untuk mencuba resepi berkenaa..hehehe.. saksikanlah hasilnya..
Hasil Tuaian Pertama dan Express
MENU 1 : SIRAP ROSELL
Hasil Kelopak Buah Rosel daripada 31 biji Roselle yang diperolehi
kelopak buah dimasak dengan air pada kadar 1 gelas roselle : 2 gelas air dan dimasak bersama gula 1 gelas.. boleh tambah lagi jika mahu sirap tadi lagi pekat..
Air mulai bertukar warna kemerah-merahan
mulai menggelegak dan diperlahankan api
air masakan mulai susut menjadi separuh
dah siap untuk dimatikan api dan dibiarkan sejuk sebelum ditapis
Alhamdulillah.. dapat separuh bekas ni Sirap Roselle.. bolehlah 3-4 kali hidang
Dan ini hasilnya.. Sirap Roselle
MENU 2 : JEM ROSELLE
Sisa tapisan sirap tadi dikisar dengan menambahkan sedikit air dan dimasak semula.
Turut dimasukkan gula
masakan makin pekat dan sedia untuk disejukkan
dapatlah semangkuk kecil jem roselle buatan sendiri
credit to bro iskandar.. untuk detail.. sila layari blog tanamsendiri.com
P/S :
BERBALOI-BALOI TANAM ROSELLE NIE..
4 comments:
Menarik...memang menarik resepi nih. Aku mmg suka betul dengan air/jus roselle. Soalan cepu emasnya adalah, bila nak allocate tempat untuk roselle tu dalam setup aquaponic tu? Hehehe
apa lagi tuan.. jom kita ber'roselle'.. bab roselle utk set aquaponics tuh ada juga dlm planning tapi setup x cukup.. kena buat setup growbed yang baru.. tunggu budget dulu.. hehehe
Huh, akhirnya jus dan jem roselle buatan sendiri. Tahniah
tq bangchik & kak dah.. masih belajar, lebih2 lagi dengan otai macam tuan/puan..huhu
Post a Comment