Wednesday, June 8, 2011

Tanaman Hidroponic di Cameron Highland

Umpama Lawatan Sambil Belajar ke Cameron Highland, sempat juga meneliti sistem hidroponic yang ada disana.. memang menarik sekali lebih2 lagi untuk orang macam saya yang minat bab bercucuk tanam nih.. hehehe.. antara yang sempat dirakam sepanjang lawatan ke Green View Garden dan Big Red Strawbery Farm.

LOKASI 1 : GREEN VIEW GARDEN

Deretan salad hidroponic..

inlet..

Outlet..

 Butterhead lettuce yang subur..

Sistem hidroponic bertingkat.

Tanaman Tomato hidroponic..

LOKASI 2 : BIG RED STRAWBERY FARM

Deretan Salad & butterhead lettuce hidroponic

Hidroponic's Butterhead lettuces

Inlet : Hidroponic's green salad

inlet..

Outlet..

Support

-End of survey-

P/S :
MOGA MENDAPAT IDEA UNTUK APLIKASI AQUAPONICS..
INSYAALLAH..

6 comments:

merantau said...

bro.. temasih atas infomasi... nak tanya pasu yg diletakkan tu tenggelam ataupun setakat mencecah air ajer..

rashid said...

apa yang saya tengok.. pasu tuh rapat kat dasar rectengular pipe.. ia tak tenggelam sbb air tak bertakung.. air hanya lalu sahaja.. mcm sistem NFT aquaponics.. tiada sbarang siphone etc.. just graviti flow sahaja..

mahfudz mn said...

hmm...kalau system NFT maksudnya diorang tak semai terus, mesti ada germination bed yang diorang pakai untuk make sure supply benih tak putus...something zang saya consider nak buat bila tambah sump tank dlm system saya ni...tapi bila tgk lettuce diorang hijau macam tu, tak tahan...betul2 tak tahan...

mahfudz mn said...

Rashid, ko punya raft setup apa cerita? Ok tak? Jgn lupa update nanti eh!

Bangchik and Kakdah said...

Sistem hidroponic nampak macam tak susah sangat.... teringin jugak!

Muhammad Akmal said...

Saya nk tanya ckit, di Cameron Highland ad x ladang yang gunakan kaedah akuaponik? sebab saya sedang mencari tempat yang menggunakan kaedah tersebut untuk buat lawatan bagi pihak universiti saya