Tuesday, April 26, 2011

Aquaponic : Percubaan Kacang Botol


Dah lama dah growbed ni kosong lepas habis musim kacang buncis.. 8.4.2011 lepas dah disemai benih kacang botol (triangle beans) yang dibawa dari kampung.. tapi untuk semaian kali pertama agak mengecewakan kerana hanya 2 benih je bercambah.. lalu di semai benih tambahan then hanya satu je tumbuh.. semalam aku habiskan je benih yang ada.. mungkin benih dah rosak.. itupun 2 pokok awal semacam bantut.. daunnya semacam cer..  hanya 1 pokok yang tengah semaian kali ke 2 nampak sihat.. tunggu perkembangan benih yang lain dulu then mungkin kena buang lah jawabnya yang tak sihat..

p/s : 
TAK SABAR NAK MAKAN ULAM KACANG BOTOL

go green! go organic! go aquaponics

2 comments:

mahfudz mn said...

Elok la tu dia tumbuh this time, jangan putus asa je. Saya punya kacang botol dulu lepas sebulan dlm pasu kecik baru pindah pasu besar dan mula shoot up, kurang baja pulak tu...Sekarang dahan utama dah lebih 15 kaki menjalar kat pagar. Dahan tak utama kena trim sebab banyak sangat, sekarang dah berbunga! Ada dlm tiga bulan lebih dah sekarang ni...adoi ai...

rashid said...

Alhamdulillah.. pagi tadi muncul satu lagi.. skrg dah 4 pokok.. waa... u punya dah siap berbuah tu yang best.. bila dia sart berbuah, ia akan terus berbuah.. means, supply sentiasa ada je.. hehehe.. tak sabar nak tunggu saya punya..