Wednesday, April 6, 2011

Aquaponic : DIY raft system

melihat pada sistem rakit (raft system) dalam Aquaponics.. terlintas untuk apply pada filter chamber.. apa salahnya kalau mencuba.. Apa lagi menDIYkan lee..


1. Polysterine lebihan dalam simpanan dipotong mengikut saiz chamber
2. Lubang dibuat berukuran 1.5".. potong pakai pisau.. hasilnya x berapa kemas tapi muat utk cup.

Saya recycle jelly cup.. buat lubang dengan panaskan paku je..

ini hasilnya.. jelly cup dimuatkan pada lubang polysterine.. 

Penat memikir nak letak apa dalam cup tuh.. dok cari berus mop yang lama rasanya dah terbuang..then my wife suggest guna kapas yang ada n x pakai pun.. so apa salah mencuba..

Selepas siap letak lapisan awal kapas.. mulalah letak benih.. plan nak letak lobak.. tapi benih x de.. ada benih pak choi je.. belasah je la.. kita tengok je hasil nanti..

tutup dengan selapis kapas pada permukaan benih..

INSYAALLAH.. 
MUDAH-MUDAHAN PERCUBAAN INI BERJAYA!!

Go Green! Go Organic! Go Aquaponics!

6 comments:

mahfudz mn said...

makin maju ye sedara kita ni...moga berjaya!

rashid said...

biasa2 aje tuan.. sekadar memenuhi minat depan mata.. hehehe

mahfudz mn said...

Rashid, boleh tak post on your filter just to know how your's work. Perhaps there are some takes I can get from it. Thanks!

rashid said...

insyaAllah.. nanti saya cuba post pasal saya punya filter.. tungguu.. hehehe

AepuL - beaR said...

en rashid, nak tanya... dalam bekas jelly tu, akan jadi tempat tanaman terus, atau sekadar untuk semaian sahaja ya? nak belajar lagi ni...

rashid said...

aepul.. bekas tu saya plan untuk tanaman terus..